ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Palac u Lastovu

Lastovo, najudaljeniji naseljeni otok na Jadranu za mene je i jedan od najposebnijih na Jadranu.

Više je razloga za to , od privlačne nenaseljenosti, do kristalno plavog mora i šumovitosti koji mu daju vizure atipične za dalmatinske otoke. S  izuzetkom Mljeta niti jedan drugi otok na Jadranu nije toliko prekriven šumom. Jedan od najposebnijih doživljaja na Lastovu se ukaže kada padne mrak, za vedrih noći na nebu se pred vama otvara ples zvijezda. Ne postoji na Jadranu drugo mjesto na kojem se ovakvi noćni prizori mogu gledati, stoga i ne čudi da su se domišljati lastovci dosjetili prodavati taj spektakl turistima. Iako u samom začetku  njihovog TURIZMA ASTRONOMIJE ,već sada su na otok počeli namjenski  dolaziti  turisti koji žele uživati u ovim prizorima pa tako oni propagiraju slogan Lastovo otok zvijezda.

Lastovo je i otok na kojem je jako malo stanovnika i u tamošnjem najvećem naselju- Lastovu pregršt je napuštenih kuća. I ovdje su iseljavanja, izoliranost  i ratovi učinili svoje, a osobito je teško bilo tijekom zadnje Jugoslavije kada je dolazak na otok bio zabranjen strancima zbog toga što je bio pretvoren u vojnu utvrdu. Mnoge obitelji su iselile kroz desetljeća , a njihovi dvori ostali su propadati pod naletima vremena. I mnogi će reći, upravo zbog toga otok je i sačuvao svoje autentične vizure, ali za mene priča o odumirućem otoku nije ni najmanje privlačna i zato se klanjam svoj onoj malobrojnoj mladosti koja i dalje tamo beskompromisno živi, zaljubljena u svoj  ovozemaljski komadić  raja.

Otok  i mentalitet stanovnika  sam dosta dobro poznavao jer sam na njemu proveo 2 nezaboravna  ljeta, ali tijekom mojih zadnjih  boravaka  tamo najmanje mi je na pameti bila Zaboravljena Dalmacija.

A upravo u samom selu Lastovu nalazi se neupitni dragulj, kao stvoren za moja istraživanja Zaboravljene Dalmacije,  kuća Grbin,  Knežev dvor ili Palac. Danas nenaseljena i napuštena, ova kuća privlači svojom tajanstvenošću i ljepotom stoga nije bilo druge nego uputiti se na pučinu i snimiti je  kako bi  vam je predstavio.  Njena povijest  svakako zaslužuje pažnju, malo je danas takvih ljepotica sačuvanih po Dalmaciji.  Smrću posljednjeg vlasnika kuća je oporučno prešla u vlasništvo lastovske općine pa sam preko Dijane iz TZ Lastovo tražiti dozvolu od općine Lastovo  da je pogledam. Načelnik Leo Katić je to omogućio, a Dijana se pokazala izvrsnim domaćinom pa im ovim putem zahvaljujem.

Visoko uzdignuta iznad sela i crkve ova kuća  svojom monumentalnošću dominira selom Lastovom , a nastala je na temeljima nekadašnjeg  kneževog dvora, sagrađenog u 14. stoljeću.  Prvotno se u  jednostavnom jednokatnom prostoru nalazio knežev stan, ured i tamnica, a s stoljećima kuća je doživljavala preinake . Palac kako su ga lastovci zvali srušen je krajem 19.st ,a na njegovom mjestu je podignuta neorenesansna kuća obitelji Grbin ( danas Fantela ).  Dubrovačka Republika bila je sklona tome da prebivališta kneza budu uz crkvu ili da svojim položajima dominiraju nad selima pa je takav slučaj i ovdje bio prisutan.

Palac je na dražbi 1837 kupio trgovac koraljima s Zlarina Nikola Jurinović, a njegov unuk Nikola Grbin ga je krajem 19 stoljeća preuredio i na temeljima stare porušene kuće podigao novu . Nikola je 40-tak godina u 19. st proveo u Americi, a tada se odlučio vratiti na otok i tamo provesti starost. Zasigurno je i u svrhu dokazivanja svojim sumještanima htio sebi sagraditi impozantan dom i na tome nije štedio. Kuća je  ukrasio u Altdeutsch stilu, nadahnutom njemačkom renesansom, omiljenom građanskom stilu u Dalmaciji tog vremena. Bila je luksuzno opremljena, a osobit i romantičan šlih daju joj oslikani zidovi i stropovi. Osobito se pak izdvaja hodnik rukom oslikan, pred ulazom na teracu s koje se pruža najimpozantniji pogled na selo Lastovo.

Poseban je doživljaj bio posjetiti je i uživati u njenom  autentičnom ambijentu s kraja 19 stoljeća.  Koliko je i vama zanimljiva bila najbolje su pokazale vaše reakcije po objavi njenih fotografija na instagramu Zaboravljene Dalmacije.  Nadam se da općina neće dozvoliti da kuća još godinama stoji zatvorena, kao savršena je za oformljivanje nekog muzejskog postava, galerije ili tek da sama sebi služi kao najbolji primjer kako su živjela lastovska gospoda nekada.  Uz kvalitetnu renovaciju ovaj Palac može biti jedan od najprepoznatljivih lastovskih turističkih proizvoda.

Vjerujem da će tako i biti nekada u budućnost , kao i da ćete i vi nekada posjetiti ovaj prekrasan otok, te posjetiti pritom ovu predivnu kuću  i uživati u njenoj ljepoti.

Igor Goleš

 

BLOG
ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Pogled na djela velikog kipara Ivana Meštrovića
ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Rič dvi o kolekcionarima dalmatinskih starih kartolina
ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Sakupljanje starih memorandumskih računa iz Dalmacije