PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Gospa Sinjska

Postoji li veće hodočašće u Dalmaciji od onog Gospi Sinjskoj? Svakog 15. kolovoza rijeke ljudi se slijevaju u Sinj kako bi se Gospi zavjetovale na zdravlje svojih najmilijih. Hrvati i dalmatinci su zapravo oduvijek štovali Blaženu Djevicu Mariju i u teškim vremenima i nevoljama molili joj se za pomoć. Pouzdali se se u njezin nebeski zagovor časteći je iz zahvalnosti kao kraljicu Hrvata. Zazivali su je kroz povijest i fidelissima advocata Croatiae (najvjernija odvjetnica Hrvata).

Kako je zapravo započeo kult štovanja Gospe Sinjske?Sliku Gospe su u Sinj donijeli fratri iz Rame u Bosni i Hercegovini, bježeći u strahu od turske odmazde. Bila su to teška vremena kada su turci ratovali s Mlečanima i neprestalno proganjali kršćane po pograničnim područjima. Ratni vihor došao je i do Sinja 1715. kada se bosanski paša, Mehmed-paša Čelić sa šezdeset tisuća vojnika 23. srpnja 1715. god. spustio niz Prolog. Turci su potom opkolili Sinj. Napad na Sinj otpočeo je 8. kolovoza. Toga dana izgorjela je Gospina crkva pod Kamičkom i crkva svetoga Franje. Četiri su dana Turci nemilice iz topova tukli Sinj, a 14. kolovoza Mehmed-paša zapovjedio je opći juriš.  U to su vrijeme starci, žene, djeca i nemoćni svećenici kroz plač i suze molili pred Gospinom slikom koju su stavili na oltar svete Barbare u crkvi svetoga Mihovila u središtu Sinjske tvrđave. Ljude je uhvatila panika jer je Turaka bilo šezdeset tisuća a branitelja i puka ukupno niti tisuću. U jeku turskih napada  fratri su izvadili sliku Gospe i počeli joj se moliti. Fratrima se pridružio i obični narod i dva dana i dvi noći neprekidno su molili Gospu da im pomogne. Najveća navala je bila sa 14. na 15. na Gospin žežen, a 15.tog se desilo čudo. Sva u bijelom pojavila se Gospa na gradskim zidinama, pogledala u svoje vjernike i ispružila ruku prema Turcima. Među njima je zavladala žeđ, dizenterija i strah, a u osvit Velike Gospe Mehmed-paša  Čelić prekinuo je opsadu i pobjegao.

Narod je prepisao ovu čudesnu pobjedu milosti njihove Gospe, stoga su u znak zahvalnosti vjernici i fratri koji su preživjeli čudotvornoj slici napravili zlatni okvir i prozvali je Čudotvorna Gospa Sinjska. U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske i danas se može vidjeti slika sa natpisom: IN ERPETUUM CORONATA TRIUMPHAT – ANNO MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi slavlje – godine 1715.) koja se svake godine iznosi u procesiji gradom na 15. kolovoza.U čast ove velike pobjede održava se u Sinju svake godine i Sinjska alka, prve nedjelje u mjesecu kolovozu.

Igor Goleš

 

 

BLOG
ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Pogled na djela velikog kipara Ivana Meštrovića
ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Rič dvi o kolekcionarima dalmatinskih starih kartolina
ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Sakupljanje starih memorandumskih računa iz Dalmacije