PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Hotel Jadran u Jelsi

Prijedlog o otvaranju hotela u Jelsi dao je još  1905. g. Jure Duboković (1877. – 1951.) kapetanu  Mihovilu Žufiću (1868. – 1921.) s tim da bi tvrtka NAD financirala izgradnju i nabavu namještaja te opreme za hotel.

     Panorama Jelse iz 1915

Hotel je raspolagao sa 60 kreveta i bio, za ono vrijeme, jedan od najbolje opremljenih u Dalmaciji.  Sobe su bile namještene elegantnim namještajem nabavljenim u Beču, a porculan i srebrni  pribor za jelo u Engleskoj. Imao je čitaonicu i klavir, a blagovaonica je mogla ugostiti 400 ljudi odjednom. Za kvalitetu i namještaj zdušno se brinuo Frano Keko Duboković (1866. – 1929.). Kap. Žufić, koji je otvorio i vodio hotel, svojim kavalirskim stilom stvorio je odmah renomirano ime Jelsi. Hotel je 1913., u osvit I. svjetskog rata, neko vrijeme prestao s radom, a  kasnije su se redale razne uprave, da bi ga od 1934. do 1943. vodio sin kap. Mihovila, Blaženko Žufić.  Od 1947. Hotel Jadran nastavlja s radom…

(podatci preuzeti iz članka Rina Grgičevića “Razvoj turizma u Jelsi”, dobrotom gospođe Lukrecije Benković Duboković)

Zanimljivost ovog hotela je i u tome što serija njegovih promidžbenih razglednica spada među najljepše turističke  u Dalmaciji do 1940., te su kolekcionarske poslastice. Danas je poznato čak 8 primjeraka iz serije otisnute 1911. koje prikazuju  predvorje hotela, blagovaonicu, interijere soba, kupalište (3 primjerka ), te eksterijer hotela (2 primjerka), ali nije isključeno da ne postoji još neki primjerak koji do sada nije pronađen. To dovoljno govori o poduzetnosti kapetana Žufića i njegovom smislu za marketing. Vrlo malo manjih gradića u Dalmaciji tog vremena može se pohvaliti takvom turističkom fotografskom ostavštinom. Neke od razglednica iz serije su objavljene u monografiji Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije.

            Hotel Jadran 1911.

 

Ulaz u hotel  Jadran 1911.

Igor Goleš

BLOG
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Dalmatinac Ivan Peratrovich na Aljaski
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Put dalmatinki u iseljeništvo
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
DALMATINAC TROJAN DRVENICA I GRB AUSTRALIJE