PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Bitke za Palagružu

Palagruža tako daleka i sama, tako lijepa i tajnovita…

Upravo ovaj otok želim posjetiti već neko vrijeme i iako sam prošlo ljeto spremao vlastiti ekspediciju na Palagružu još uvijek nisam uspio zakoračiti na nju. Nadam se da će se to skoro i ostvariti, ponajprije je želim posjetiti radi njenog položaja i nevjerovatne ljepote ali i osjećaja koji boravak na takvom mjestu može donijeti. Onog meditativnog , kada misliš da si na najusamljenijem i najtišem kutku ovog našeg planeta.

Malo je poznato da je tijekom I. svjetskog rata Palagruža bila poprište prve svjetske bitke podmornica i da su se za nju vodile bitke između Italije i AustroUgarske Monarhije pod čijom zastavom se tada Dalmacija nalazila .  S ovom pričom sam se prvi put susreo kada sam sakupljajući stare razglednice Dalmacije naišao na real photo  razglednice  austrijske opsade Palagruže koje su snimljene s austrijskih vojnih brodova.  Osobito me iznenadila fotografija totalno porušenog svjetionika  i počeo sam istrazivati priču o bitkama koja su se tu pod hridinama Palagruže odvijale ….Ukupno sam tijekom godina sakupljanja starih razglednica Dalmacije uspio pronaći  čak 9 različitih fotografija ovih događaja i neke možete vidjeti i u ovom blogu.

 

Vihor I svjetskog rata doveo je talijansku  vojsku prvi put  do Palagruže u svibnju 1915. Iako su austrijanci već  tijekom srpnja u 2 navrata bezuspješno pokušavali zauzeti Palagružu svi njihovi napadi su odbijeni . Strpljenje austrijskog admiraliteta je bilo sve manje i manje pa su odlučili što prije povratiti oteti otok.  Usljedila su nova dva napada u kolovozu. Iako je u drugom napadu flota u kojoj su bili  austrijska krstarica Helgoland, 6 kon-tratorpiljera i 12 torpiljera uništila svjetionik i sve oko njega na otoku te natjerala talijane na napuštanje otoka, povijesni značaj ima onaj prvi napad 05.08 kada je austrijska podmornica U5  potopila talijansku Nereide.

U povijesti pomorskog ratovanja bio je to prvi slučaj potapanja jedne podmornice od strane neke druge podmornice. 

Austrijska podmornica U5 je poslana u vode Palagruže na osnovu izvještaja izviđačkog hidroplana da se talijanska podmornica nalazi usidrena ispod litice Palagruže. Ujutro 5. kolovoza u 5 sati 13 minuta U5 podmornica u blizini obale je otkrila talijansku ratnu zastavu. Neprijateljska podmornica se nije vidjela, bila je zaklonjena stijenama, no zapovjednik austrijske podmornice von Trapp vidio je talijanske mornare kako trče obalom prema zastavi. Napravio je s podmornicom veliki krug i kada je pramac ponovno bio okrenut prema otoku uočio je na daljini od oko 200 metara talijansku podmornicu u fazi zaronjenja, okrenutu prema njemu. Na palubi se užurbano motala manja skupina mornara. Von Trapp nije oklijevao, ispalio je prvo a potom i drugo torpedo. Prvo je torpedo promašilo cilj – bila je kriva prosudba brzine kretanja neprijateljske podmornice – no drugo je pogodilo i doslovce prepolovilo talijansku podmornicu NEREIDU. Potonula je isti tren. Nije bilo preživjelih.

U svojoj knjizi Die NEREIDE  Wladimir Aichelburg u svezi s ovim događajem navodi riječi von Trappa, koji je u svojim sjećanjima napisao sljedeće:  Uopće ne razumijem Talijane! Oko podmornice nije bilo nikakve mreže, nikakve zaštite minama! Ili smo mi slučajno proklizali pored njih? Uostalom, kako je bilo moguće da je u 5 sati u zoru zastava podmornice bila dignuta? Bez šarenila boja zastave ja nikako ne bih otkrio podmornicu!”

Kao što je poznato, u svim ratnim mornaricama zastava se dizala nakon izlaska sunca a spuštala po njegovom zalazu.

Ostaci Nereide su izronjeni 1972 s dubine od 35 metara i prebačeni u Italiju… Iako je talijanska strana glorificirala potonuće Nereide i spominjala  tešku bitku u kojoj je s Nereide ispaljen torpedo prema austrijskoj podmornici to nije točno. Kod izronjavanja Nereide sva torpeda su pronađena u njoj na svom mjestu. Još jedan pobijeni mit koji ratne propagandne mašinerije stvaraju kako im odgovara.

Osobno se nadam da ovaj otok više nikada nece biti predmet ničijih ratova, niti ovakvih tužnih prica… eh, i da će se moji snovi ostvariti ta da ću ga brzo posjetiti, a tada cu moći napisati i   blog  i o onom najbitnijem, njegovoj  nestvarnoj ljepoti.

Igor Goleš

BLOG
ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Palac u Lastovu
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Bitke za Palagružu
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Dalmatinci u čileanskim salitrerama