ZABORAVLJENA DALMACIJA DANAS
Kuća Mimbelli / Župa u Orebiću

Tijekom svojih đirada po Dalmaciji i obilaženja najstarijih i najkarizmatičnijih kuća, došao sam i do čuvene kuće Mimbelli u Orebiću. Slušao sam o ovoj ljepotici u više navrata te dugo planirao snimiti je i pokazati široj publici. Naposljetku sam i uspio.  Ugostio me  njen današnji vlasnik Ivica i oduševljeno prepričao njenu bogatu povijest. Adrenalin koji  svakog posjetioca ove ljepotice prožme prilikom ulaska jednostavno je jednostavno, djeluje trenutno te vas teleportira u njenu bogatu prošlost.

 Salon na trećem katu 

Kuću su sagradili u 18. st. pripadnici obitelji Mimbelli, čuveni brodovlasnici koji su se obogatili trgovanjem žitom preko Rusije i Kine te su, u najsvjetlijim trenucima svog poslovanja, odlučili svoju moć i  bogatstvo prezentirati gradnjom jedne ovakve palače upravo u malom Orebiću. Naručivali su se najskuplji komadi namještaja, pazilo se na svaki detalj, a mnogi  od prvotnih komada namještaja se i danas neuništivo smješkaju posjetiteljima – Wiehlerovi gobleni, bidermajeri, antikni murano lusteri, komoda od drva ruže iz Kašmira,  belgijski i engleski porculan, bakreno posuđe te niz drugih detalja,  učinili su ovu kuću jednom od najekskluzivnijih u Dalmaciji tog vremena. Ovakva raskoš kod odabira najskupljih materijala tog vremena ne treba čuditi jer Mimbelliji su bili ekstremno bogati, a na vrhuncu svoje moći imali su čak 33 jedrenjaka kojima su trgovali ruskim žitom po cijelom svijetu. U svom ukrašavaju kuće u Orebiću obitelj je išla toliko daleko da su naručili i oslikavanje svih zidova pa je naposljetku utrošeno čak 4 milijuna žumanjaka u ovaj pothvat. O kvaliteti rada i danas nam svjedoče zidovi koji su, u najvećoj mjeri, izvrsno i autentično očuvani, gotovo 300 godina nakon oslikavanja. S vremenom, kuća se oplemenjivala suvenirima s dalekog istoka pa je, između ostalog, u njoj bila i vaza iz dinastije Ming koja je otuđena u partizanskom divljanju i pljačkaju tijekom II. svjetskog rata.

Uz kraj loze Mimbelli u Orebiću veže se zanimljiva priča. Anton Mimbelli doveo je iz Rusije  guvernantu u čiju se kćer njegov sin jedinac Baldo zaljubio. S obzirom na to da su roditelji smatrali da je ona nižeg roda i druge vjere nisu mogli blagosloviti taj brak, a Baldo se u inat njima zakleo da se nikada neće ženiti. Tako je i bilo. Baldo je oporučno zaželio da bude pokopan u Orebiću gdje je i naručio izradu obiteljskog mauzoleja  od velikog hrvatskog kipara Ivana Rendića. U testamentu je zaželio da se kupola mauzoleja svako dvije godine boji zlatnom bojom kako bi svi prolaznici vidjeli da na groblju povrh Orebića počiva obitelj Mimbelli, a sama isklesana ljepotica u mauzoleju koja simbolizira Baldovu nesretnu ljubav ukrašena je zlatnim listićima. Nevjerojatno raskošna grobnica obitelji koja je ostavila veliki trag u povijesti Orebića, osobito kao donatori i dobrotvori koji su financirali izgradnju gradskog vodovoda, obnovu franjevačke crkve itd.

Pogled na kuću iz drona ( dobrotom Alana Mandića )

Baldo je prije svoje smrti kuću prodao slavnoj orebićkoj pomorskoj obitelji Župa čiji posljednji potomak Matko umire 2004. Matko je bio poznat kao veliki kolekcionar, jedan od osnivača Pomorskog muzeja u Orebiću i njegov dugogodišnji ravnatelj te direktor turističke zajednice općine Korčula. Kao znamenita osoba na Pelješcu često je u kući  Mimbelli ugošćivao razne veleposlanike, glumce i književnike, te druge visoko pozicionirane osobe iz bivše države. Svi, apsolutni svi,  koji su bili na proputovanju Pelješcem i Korčulom htjeli su tu provesti barem jednu noć. Poznata je izreka da jedino predsjednik Tito nije u tu kuću svratio, a da je znao kakve etikete je krio njen vinski podrum vjerojatno to ne bi ni on propustio.

  Salon za goste u prizemlju kuće

 

   Soba za odmor na drugom katu kuće

Još jedna ovako karizmatična ljepotica zasigurno ne postoji danas u Dalmaciji i u nekim drugim okolnostima, država bi je odavno otkupila od sadašnjih vlasnika. Ona se danas prodaje i preko Zaboravljene Dalmacije  možete stupiti u kontakt s vlasnikom. Ja sam ponosan što sam se u međuvremenu sprijateljio s njim i imao priliku za svoju zbirku dalmatike doći do nekoliko zanimljivih pomorskih dokumenta iz ostavština obitelji Mimbelli i Župa, ali i istraživati je i udisati njenu ljepotu.  Ovim putem mu zahvaljujem na prijateljstvu i dozvoli da se kuća snima za našu Instagram stranicu, gdje su u njenim fotografijama mogle uživati tisuće ljudi.

Nadam se samo da će novi vlasnici ovoj ljepotici ostaviti stari sjaj i obnoviti je u duhu njene prošlosti i pomorske tradicije kako to ona, nesumnjivo, i zaslužuje.

 

Igor Goleš

BLOG
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Dalmatinac Ivan Peratrovich na Aljaski
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
Put dalmatinki u iseljeništvo
PRIČE IZ DALMATINSKE POVIJESTI
DALMATINAC TROJAN DRVENICA I GRB AUSTRALIJE